loader
 


Laatste reacties

Spanning om première Ogenschijnlijk Zorgeloos

24-11-2019, 18:49 • 3756 keer gelezen
Spanning om première Ogenschijnlijk Zorgeloos

En dan is het bijna zover. Wat als een grappige opmerking was bedoeld op vrijdag 22 december 2017, of was het al zaterdag 23 december, is morgen realiteit. De documentaire Ogenschijnlijk Zorgeloos gaat morgen in première. Een documentaire over 4 mannen tussen de 53 en 63 die een week lang in Italië hun pijn, verdriet en twijfels deelden. Maar ook een documentaire over 4 mannen die van het goede van het leven kunnen genieten. En één van die mannen ben ik en schreef er al eerder een weblog over. Gedurende het hele proces voelde ik dat ik het goed was om dit te doen. Gesteund door vrienden en familie om mij heen ben ik erin gegaan omdat er helemaal niets mis is met het delen van je kwetsbare kant. Maar nu, ongeveer 24 uur voordat de première gaat beginnen, is het toch ongelofelijk spannend.

Wat zal de reactie zijn van de mensen om mij heen? Wat zal de reactie zijn van mensen die jou niet kennen en de eerste kennismaking met jou de beelden uit de film zijn? Vooropgesteld, er zijn een paar mensen om mij heen waarvan hun mening van groot belang is. Wat al die andere mensen ervan vinden is veel minder belangrijk voor mij. Via sociale media zal er ook een mening gevormd worden en die zullen niet allemaal positief zijn. We gaan het wel zien. Er is geen weg terug en in de documentaire is er niets waar ik niet achter kan staan. In de maanden naar de opnames toe waren de reacties over het algemeen positief. Veel mensen vonden het een interessant project, soms vonden ze het gewaagd en soms een mooie uitdaging. Maar er waren ook mensen die het maar niks vonden. Die zagen het meer als een egotrip en snapte ook niet waarom er een camera bij moet als je met elkaar je kwetsbaarheden deelt. 'Als je het zo graag wil, ga lekker met vrienden in een huisje zitten op Texel en praat met elkaar, daar hoef je ons toch ook niet mee lastig te vallen?'

Ze hebben gelijk, dat hoeft ook niet, en ik respecteer hun mening. Maar deze mensen zijn morgen dan ook niet aanwezig, of zij moeten meegesleurd worden door hun partner. Nee, morgen zit de zaal vol met meer dan 350 mensen die ons fantastisch hebben gesteund. Niet alleen financieel, anders was het nooit van de grond gekomen, maar ook met hun enthousiasme. En dat is morgen misschien nog wel het meest spannend, stellen wij deze mensen niet teleur.

Nog voordat het resultaat te zien is en voordat iedereen die morgen aanwezig is een mening kan geven kan ik wel een conclusie trekken. Voor mijzelf is het een prachtig traject geweest. Organisatorisch om dit met z'n vieren voor elkaar te krijgen: idee, plan, zoeken naar filmmaker, crowdfunding, financiering, opnameweek regelen en première organiseren. Maar het heeft ook zeker mij als persoon veel gegeven. Je gaat toch nadenken over je leven en welke stappen je daarbij hebt gezet. Dat waren niet altijd de goede, maar daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. Je waardeert zoveel meer je trouwe, lieve vrienden en familie die er altijd voor je waren en nog steeds voor je zijn. Het geheel heeft mij nog meer verdieping gegeven in mijn relaties. Het heeft mij ook geleerd om niet angstig te zijn om aan mensen om je heen te vertellen wat er diep van binnen speelt.

Maar het heeft mij vooral doen beseffen wat een ongelofelijke geluksvogel ik ben met die fijne mensen om mij heen, het mooie en gezellige leven en de kansen die ik heb gekregen. Natuurlijk zoomt de film in op pijn en verdriet. Maar juist door de dalen te kennen kan ik genieten van de mooie mensen en momenten in mijn leven. En morgen? Dan ga ik gewoon genieten.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.