loader
 


Laatste reacties

Bijzonder filmproject: ‘Ogenschijnlijk Zorgeloos'

28-05-2019, 11:19 • 3983 keer gelezen
Bijzonder filmproject: ‘Ogenschijnlijk Zorgeloos'

Het was één van de laatste werkdagen van december 2017 dat ik samen met mijn (zakelijke) vrienden Jaap Sluis, Marcel Hoenderdos en Jan Glas had afgesproken om een borrel te drinken bij Koops en daarna wat te gaan eten bij Brick. Iets wat wij vaker doen met elkaar. Maar deze avond was bijzonder. De vrolijke gesprekken kregen een serieuze toon toen wij elkaar iets meer vertelde over de minder vrolijke momenten in ons leven. Alle vier zijn wij ouder dan 50 en dan heb je natuurlijk wat meegemaakt. De meeste mensen kennen ons als redelijk vrolijke mensen die onbezorgd in het leven staan. Maar tijdens die avond kwam ook de andere kant aan bod. Zonder dat het de gezelligheid verminderde waren het mooie gesprekken waarin deze kant ook weer met veel humor werd belicht. Dat deed ons verzuchten "hier had een camera bij moeten staan". Niets wees erop dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De titel van de documentaire is er al 'Ogenschijnlijk Zorgeloos'.

In een tijd waar wij alles delen via sociale media hebben wij het idee dat er steeds minder gedeeld wordt met elkaar. Op Facebook en Instagram verschijnen vooral de berichten over de leuke dingen van het leven. Ik doe daar zelf ook aan mee, zie mijn foto's van de geweldige zeilvakantie in Griekenland. Daar is op zich ook niets mis mee, maar juist de mindere kant van het leven wordt weinig gedeeld. Zeker niet door mannen onder elkaar. Door je verdriet, twijfels en angsten te delen ben je nu eenmaal kwetsbaar. Maar is dat erg? Het verdiept alleen maar de gesprekken en de relatie met de mensen om je heen. 

Het idee kreeg steeds meer vorm. Een week in Italië, een land dat ons alle vier inspiratie geeft, moet tot gesprekken leiden die de moeite waard zijn. Daar willen wij vertellen over de mooie ervaringen in ons leven, maar ook over de momenten dat het allemaal niet zo goed ging, of gaat, en wat dat met ons heeft gedaan. Dat kan je natuurlijk prima doen met elkaar maar daar hoef je geen film over te maken. Wij doen dat echter wel omdat wij anderen willen inspireren om ook de gesprekken aan te gaan. Wij hebben inmiddels alle vier de ervaring dat als wij over onze plannen spreken er herkenning is en vrijwel direct de gesprekspartner ook met een ervaring komen uit zijn of haar eigen leven.

Wij gingen op zoek naar een filmmaker die het thema interessant vindt. Die werd redelijk snel gevonden in Bram van Splunteren en Jan-Willem de Lange. Bram heeft in het verleden veel films en tv-programma's gemaakt voor o.a. de VPRO. Beide filmmakers vinden het een interessant thema en werden steeds enthousiaster over het idee. Hoewel zij niet de hoofdprijs vragen zijn er natuurlijk wel kosten aan verbonden. Om het geheel gefinancierd te krijgen zijn wij een actie begonnen om het geld bij elkaar te krijgen. Uiteraard dragen wij zelf ook bij aan de kosten.

Meer informatie over het project is te vinden op de website www.ogenschijnlijkzorgeloos.nl. Op de website is het ook mogelijk om het project financieel te steunen. Op dinsdag 28 mei stond er een groot artikel in het Haarlems Dagblad. Ook is er een landelijk persbericht verspreid via het ANP.

Bijzonder filmproject: ‘Ogenschijnlijk Zorgeloos'
Bijzonder filmproject: ‘Ogenschijnlijk Zorgeloos'

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.