#prmeuk, is de hashtag die volgens mij door Telegraaf-journalist Olof van Joolen is geïntroduceerd. Het doelt op de stortvloed aan persberichten die een journalist in zijn mailbox ontvangt. Ik heb wel eens begrepen dat er dagen zijn dat er 200 berichten per dag binnenkomen. De kans dat een persbericht wordt gelezen is daardoor laag en de kracht van dit bericht wordt klein. Voor de journalist is die hoeveelheid aan persberichten irritant. Maar ook zeer vervelend omdat de kans om het nieuws te missen toeneemt. Afgelopen week ben ik de discussie aangaan met een klant. In een persbericht over een nieuw project wilde zij ook opnemen dat zij zo voordelig zijn. Maar ook dat de winkel zo onderscheidend is 'doordat ze kwaliteit en service verlenen'. Gelukkig heb ik haar kunnen overtuigen om dit weg te laten en feitelijk en informatief te zijn. Als er geen einde komt aan de #prmeuk komt er een einde aan het fenomeen persbericht. Is dat erg?
Nee, natuurlijk is dat niet erg. Maar voor serieuze pr-mensen wordt het steeds moeilijker om de boodschap van hun bedrijf of voor hun klant naar voren te brengen. Dit dankzij 'collega's' die persberichten misbruiken voor marketingdoeleinden en verkoopverhalen. Afgelopen week had ik een persbericht verstuurd van zonnepanelenfirma MetDeZon. Zij hadden een rechtszaak gewonnen van het gerenommeerde instituut Kiwa. De aanleiding van het kort geding was een eerder persbericht van Kiwa die wel veel aandacht in de media had gekregen. Mijn persbericht had ik breed verstuurd naar algemene redactieadressen en de energieredacteuren van landelijke media en vakbladen. Op een paar artikel op websites over duurzame energie na heeft dit geen aandacht gekregen. Ik ben er van overtuigd dat dit zou zijn opgepakt als de #prmeuk achterwege was gebleven.
Als je als pr-adviseur je vak serieus neemt, dan zorg je dat er geen bericht met marketingteksten je mailbox verlaat. Persberichten horen feitelijk en informatief te zijn, brochures en advertenties mogen verkoopbevorderend zijn. Dus als je klant via de media zijn product wil verkopen, plaatsen ze maar een advertentie. Natuurlijk zal er altijd discussie zijn wat nu wel en wat nu niet als een reclametekst gezien kan worden. Ook ik zal ongetwijfeld wel eens in de fout zijn gegaan, en dat zal mij in de toekomst nog wel eens overkomen. Maar het is voor de pr-professional van groot belang om zijn persbericht kritisch te bekijken voordat hij het verstuurt. Alle marketing- en reclamemensen die #prmeuk willen versturen moeten stoppen met het vak te vervuilen. Zij dienen met hun handen van de verzendknop af te blijven.