loader
 


Laatste reacties

Kelder - Storms

15-09-2010, 13:59 • 2679 keer gelezen
Kelder - Storms

Dinsdagavond was De Wereld Draait Door weer spraakmakend. Een 'gesprek' over de journalistiek in Nederland tussen Pieter Storms en Jort Kelder onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk. In mijn ogen ontstijgt het niveau van de journalistiek in Nederland vele malen het niveau van dit gesprek. Het was vooral bekvechten tussen twee personen die elkaars bloed wel kunnen drinken en een discussieleider die niet kon of wilde ingrijpen. Na meer dan elf minuten elkaar in de rede vallen was er eigenlijk maar heel weinig verteld over de stand van zaken binnen journalistiek Nederland. Een goede discussie moet afgesloten worden met een conclusie. Dat gebeurde niet, maar wat was de conclusie van dit debat?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een fan ben van Jort Kelder en absoluut niet van Pieter Storms. Ik houd wel van Jort zijn stijl, maar vooral van zijn zelfspot. Hij neemt zichzelf voor het oog van de camera niet al te serieus en zet discussie ragfijn op scherp waardoor het interessant is voor de kijker of luisteraar. De werkwijze van Pieter Storms kan mij in zijn geheel niet bekoren. Als presentator van zijn eigen programma Breekijzer kroop hij altijd volledig in de huid van de burger die was benadeeld. Blind ging hij er vanuit dat deze burger volledig gelijk had en de grote bureaucratische overheidsinstelling of arrogante multinational werd in een hoek gedrukt. Als het om zijn eigen persoon gaat voelt hij zich ook altijd benadeeld en kruipt hij in de slachtofferrol.

Maar wat Jort bij De Wereld Draait Door presteerde was ver onder de maat. Het begon al met een opmerking over 'jouw geliefde, mogelijk aanstaande ex' (3:11 m.). Daarmee probeerde hij Pieter meteen in de hoek te zetten. De irritatie ontstond en de chaos was begonnen. Dit kon nooit meer een normaal gesprek worden. Dat was ook het moment waarop Matthijs direct had moeten ingrijpen. Mogelijk had hij de beide haantjes dan terug in hun hok kunnen stoppen. Vervolgens bracht Jort een vonnis van 20 jaar terug in, zeer relevant voor de discussie. Hij bleef daar echter maar op terugkomen. De opmerking van Pieter dat hij daar van had geleerd werd overschreeuwd. Daarna was het gespek bijna niet meer te volgen en ontaarde in een ordinaire schreeuwpartij. Na de uitzending zou het zelfs tot een handgemeen zijn gekomen, diep treurig.

Ik kan concluderen dat zowel Jort als Pieter, van oorsprong journalisten, op dit moment geen journalistiek bedrijven. Een journalist verzamelt feiten en onderzoekt en analyseert deze. Hij doet zijn werk zoveel mogelijk vanuit een objectieve invalshoek. Jort en Pieter hebben een eigen mening die zij bevestigd willen zien. Leuk voor het amusement, de kijkcijfers zullen dat bewijzen, maar niet maatgevend voor de journalistiek in Nederland.

  Share

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.